Siirry suoraan sisältöön

Rikkaruohon kauneus

  • tehnyt

Peltokorte (Equisetum arvense), kaunis ”rikkaruoho”. Wikipedia kertoo:

Peltokortteessa on paljon piitä ja kaliumia ja parkkiaineita, joten sen kesäversoja on käytetty rohtona maksavaivoihin ja lisäämään virtsaneritystä. Sitä käytetään myös teen ainesosana. Juurakkomukuloita on aikoinaan käytetty pähkinöiden tapaan. Peltokortteen rohdoskäytössä pitää kuitenkin varoa samannäköistä, myrkyllistä suokortetta.

Korkean piihappopitoisuutensa vuoksi peltokortetta on käytetty puhdistusaineena muun muassa hopeaesineiden kiillottamiseen.

Luomuviljelyssä peltokortetta käytetään toisinaan maanparannusaineena. Muutoin puutarhoissa ja viljelyksillä peltokorte on erittäin hankala rikkaruoho, jonka hävittäminen on hankalaa. Kasvin juuret saattavat työntyä jopa toista metriä syvälle.