Valoa kierrätykseen

  • tehnyt

Ennen sähkövaloa valontuojina olivat nuotiot, päreet, öljylamput ja kynttilät. Kotiaskareita pystyi tekemään hämärässä ja yölläkin, jos oli varaa ostaa kynttilöitä pimeään pirttiin. Sähkölampun myötä ihmisten hereilläolorytmi venyi illasta yön pimeyteen; lukien, korjaten ja käsitöitä tehden.

Nykyisin valo on läsnä kaikkialla. Sillä luodaan erilaisia tiloja ja tunnelmia sisällä ja ulkona. Valolla voidaan häivyttää ääriviivoja tai piirtää kuvioita monille pinnoille, myös ilmaan. Maailmaan mahtuu paljon valoa. Jos jokainen valo vaihdettaisiin energiaa säästäväksi, emme tarvitsisi uusia ydinvoimaloita. Valon kaupunki – Jyväskylä toimii esimerkkinä sähkön säästämiselle turvallisuudesta tinkimättä. Valo luo turvaa.

Kierrättäminenkin säästää energiaa ja luontoa. Mitä pidempi elinkaari tuotteella on, sitä vähemmän se kuluttaa luontoa. Hiilijalanjälki pienenee. Hyvästä, kestävästä materiaalista tehdyllä tuotteella elinkaari on pitkä. Se kestää kulutusta ja sitä voi korjata ajansaatossa ja jopa muokata uudenlaiseksi tuotteeksi.

Kierrättäminen on ylijäämätuotteiden käyttöiän pidentämistä. Joskus se vaatii paljon materiaalien testaamista, ennen kuin uusi kierrätystuote on valmis. Kierrätystuotteet eivät siksi ole välttämättä halpoja, mutta ajansaatossa energiaa, luontoa ja siten myös rahaa säästyy. Kierrätystä ei ole esim. kertakäyttölusikoiden ostaminen kaupasta ja muokkaaminen uudeksi tuotteeksi. Se on uudelleen muotoilua, ei huonoa sekään. Kierrätystä on kertaalleen käytetyn uudelleen käyttäminen. Lasia, metallia, paperia ym. on helppo kierrättää. Ruuantähteetkin voi kierrättää esim. tekemällä pyttipannua ja puuron lopusta rieskoja.

Kierrätyksessä vain mielikuvitus on rajana. Kannustetaan lapsia kokeilemaan rajoja kierrätyksessä. Esim. kierrätyskerhot olisivat oikein oivia, kierrättäminen kun tuskin tulee koskaan kouluaineeksi. Tulevaisuus on lasten.

Vanhoja, toimivia kuntopyöriä voisi laittaa koulun pihalle katoksen alle. Pyörät kiinni ladattaviin akkuihin ja akuista piuhat ledivaloihin. Lapset saisivat välitunneilla liikuntaa ja välittömänä palautteena hauskoja valoja. Ja luonto pelastuu, ehkä maailmakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *